Select Country
Search Icon
ARCHIFYNOW > PROJECT > Canning Street

Canning Street

BY
Firm
Foomann Architects
Location
Melbourne, Victoria
Year
2021
VIEW PROJECT
At 110-square-metres, Canning Street showcases the beauty and benefits of small-footprint living. It’s simple, lean and tidy, with calm, relaxing and light-filled spaces for family life and entertaining. Northern light filters inside through a tall glass facade that opens to the courtyard, while high-level reeded glass and an enclosed garden bring in natural light on the eastern side. The children’s bedrooms are downstairs, and the parents upstairs, and the kitchen, dining and lounge are in a long and narrow volume.

A large, simple design gesture – a curved ceiling – creates different spatial experiences as it sweeps down from the lounge to the dining area and pitches upward over the kitchen. Timber columns along the eastern wall frame joinery and functions – study, laundry, pantry, courtyard, record player, television and fireplace – which provide clarity to the plan, rhythm to the building and a clear framework for the family to organise their lives and belongings.

Canning Street

Canning Street

Canning Street

Solar Access

Northern light filters into the living area through a tall glass facade with oversized doors that open to the courtyard. High-level reeded glass brings in natural light on the eastern side. 

Canning Street

Canning Street

Brief

Canning Street is the home of serial renovators Josh and Jenna Densten, designers and former contestants on The Block, and their two children. The couple engaged Foomann to design a new freestanding house behind their tiny 32-square-metre worker’s cottage in North Melbourne. 

Canning Street

Structure and Rhythm

Timber columns along the eastern wall frame joinery and functions – fireplace, television, record player, courtyard, panty, laundry, study – which provide clarity to the plan, rhythm to the building and a clear framework for the family to organise their lives and belongings.

Canning Street

Canning Street

Curves

The ceiling is a large, simple design gesture that creates a variety of spatial experiences, as it sweeps down over the lounge to the more intimate dining area, before pitching upward from the kitchen to first-floor landing, where a narrow skylight at the apex creates a play of light. Curves speak to the client’s desire for soft lines and calming, cohesive spaces.

Canning Street

Finishes

The client, Jenna, drove the selection of materials, choosing neutral colours, textures and timber to create calming spaces and a cohesive atmosphere.

Canning Street

Light and Transparency

Clear glass provides the view of treetops into Josh and Jenna’s bedroom upstairs, while reeded glass provides privacy. 

Canning Street

This article originally appeared on foomann.com.au

Archifynow
blog platform
ArchifyNow is an online design media that focuses on bringing quality updates of architecture and interior design in Indonesia and Asia Pacific. ArchifyNow curates worthwhile design stories that is expected to enrich the practice of design professionals while introducing applicable design tips and ideas to the public.
More from archifynow