Select Country
Search Icon
ARCHIFYNOW > PROJECT > Tree View House, Alphington

Tree View House, Alphington

BY
Architect
Zen Architects
Builder
Figurehead Constructions
Photographer
Emma Cross
Location
Victoria
VIEW PROJECT
A contemporary extension to an existing residence, the purpose of the Tree View house was to bring a new degree of comfort, functionality and sustainability to a family home.

The existing house was preserved for many reasons: budget, the existing streetscape and the ethos of recycling. The contemporary addition responds to naturally occurring site features including solar access, breezes and tree views.

The addition is pushed back from the northern boundary to improve solar access to living spaces and decks. The split roof form is generated by the opposing forces that rake the roof north towards solar gain and neighbouring treetop views, while also lifting it to the south towards southerly breezes and an existing maple tree.

The southern garden, previously disconnected from the house was reimagined and transformed into the focal point, creating a relationship between the house and its surrounding environment.

Tree View House, Alphington

Tree View House, Alphington

Tree View House, Alphington

Tree View House, Alphington

Tree View House, Alphington

Tree View House, Alphington

Tree View House, Alphington

Tree View House, Alphington

Tree View House, Alphington

This article originally appeared in zenarchitects.com

Archifynow
blog platform
ArchifyNow is an online design media that focuses on bringing quality updates of architecture and interior design in Indonesia and Asia Pacific. ArchifyNow curates worthwhile design stories that is expected to enrich the practice of design professionals while introducing applicable design tips and ideas to the public.
More from archifynow