Select Country
Search Icon
ARCHIFYNOW > PROJECT > RAD+ar Designs a Thorough Climate Responsive House with a Contemporary Edge

RAD+ar Designs a Thorough Climate Responsive House with a Contemporary Edge

BY
Location
Greater Jakarta, Indonesia
Completion Date
2020
Site Area
550 sqm
Architecture Firm
RAD+ar
Lead Architect
Antonius Richard
Design Team
Leviandri, Partogi Pandiangan, Felda Zakri
Photographer
William Sutanto / Arti Pictures
Products
VIEW PROJECT
Passive Lab House by RAD+ar is built on a land plot in a housing complex in Greater Jakarta. Surrounded by lush greenery, the corner house stands as a monolithic block with its rough concrete façade. Taking a closer look, the robust frontage opens to an inner part of the house exterior—a terrace with a swimming pool and glass-cladded balcony.

RAD+ar Designs a Thorough Climate Responsive House with a Contemporary Edge

©RAD+ar / William Sutanto

The layered façade of this house provides shades for the interior, which is one of the many strategies RAD+ar developed to create an ideal living environment in a tropical setting with minimum help of air conditioning technology. While well-shaded interiors tend to provide cooler environment for daily activities, high humidity is another issue that this house’s design strategies tackle.

RAD+ar Designs a Thorough Climate Responsive House with a Contemporary Edge

©RAD+ar / William Sutanto

RAD+ar Designs a Thorough Climate Responsive House with a Contemporary Edge

©RAD+ar / William Sutanto

The volume and the form of the house, for example, make way for the possibility to use ramp instead of stairs as its main vertical circulation. This, along with a water pool on the base of the ramp and ventilations on the skylight above the ramp, allow air to naturally flow upwards constantly to control humidity and cool down the interior. Additionally, the house rooftop is layered with gravels and greenery to better absorb the heat and not directly channelling it to the interior below.

RAD+ar Designs a Thorough Climate Responsive House with a Contemporary Edge

©RAD+ar / William Sutanto

Without using any air conditioning technology, the elaborate strategies help reduce the interior temperature by 4 degrees Celsius even when the doors and windows are closed. Also, thanks to the main skylight above the ramp and others across the house, the indoor is bright enough that artificial lighting is not needed during the day.

RAD+ar Designs a Thorough Climate Responsive House with a Contemporary Edge

©RAD+ar / William Sutanto

Passive Lab House by RAD+ar distinguishes itself from many house designs that people deemed to be more practical—isolating the interior from the surrounding environment and using active climate control technologies. With precise development of conventional air conditioning system, this house could provide an ideal microclimate for the homeowners without adopting a typical tropical house design with slanted roofs, wide overhanging eaves, dark interiors and scattered ventilations on the walls. Interesting enough, these design strategies also help to create a more sustainable building with less energy use compared to those houses with similar size and shape.

Archifynow
blog platform
ArchifyNow is an online design media that focuses on bringing quality updates of architecture and interior design in Indonesia and Asia Pacific. ArchifyNow curates worthwhile design stories that is expected to enrich the practice of design professionals while introducing applicable design tips and ideas to the public.
More from archifynow