• icon product grey Products
  • icon professional grey Professionals
  • icon project grey Projects
  • icon photos grey Inspiration
  • icon blog grey Articles

OPTION

Bandara Banyuwangi

Banyuwangi

Located on the East end part of Java Island, the Banyuwangi Airport is a domestic airport that serves for more than 110,000 passengers’ flight per day. Defined formally by its pairing tops, the roofing figures also indicate a clear division between the terminal’s departure and arrival halls.

The airport is aimed to embody a highly efficient passive design, which is particularly based on a traditional principle with contemporary and large-scale solution. In response to the local climate, where highest average temperatures vary between 29 °C to 32.5 °C, the airport is articulated through optimization of building’s opening, overhang, and landscaping, providing passive temperature control through natural ventilation and sun shading. The flow from landscape to interior space is not operated merely a spatial organization but rather an attempt to reduce energy consumption expectedly concentrated on the terminal building. Incorporating a set of passive environmental approaches, such as the north south orientated massing, green barriers, and installation of brise soleil, this altogether situated to minimize the building’s heat gain and maximize airflows throughout the airport. The terminal building is also built in possible minimum footprint by arranging building programs closer together for the advantage of circulation efficiency. Similar principle for the choice of material have likewise been applied, hence the use of materials were selected on the basis of territorial sources, functionality, and low cost maintenance.

Banyuwangi Airport is contested to reflect a context conscious airport building that has been generally side lined by standardization of international style airport. Rather than the flat of platforms for building system, the roof here is shaped as combinations of hipped green roof that allows opening for skylight. Daylight inlets are filtered through a shutter made of a row of ulin wood at the level of ceiling and facade instead of the use perforated sheet and a stretch of frameless glass curtain. Lining on the edges of the terminal’s perimeter are finally the landscape banks, providing biophillic connection as the passenger halt and progress through the airport piers.

Located on the East end part of Java Island, the Banyuwangi Airport is a domestic airport that serves for more than 110,000 passengers’ flight per day. Defined formally by its pairing tops, the roofing figures also indicate a clear division between the terminal’s departure and arrival halls.

The airport is aimed to embody a highly efficient passive design, which is particularly based on a traditional principle with contemporary and large-scale solution. In response to the local climate, where highest average temperatures vary between 29 °C to 32.5 °C, the airport is articulated through optimization of building’s opening, overhang, and landscaping, providing passive temperature control through natural ventilation and sun shading. The flow from landscape to interior space is not operated merely a spatial organization but rather an attempt to reduce energy consumption expectedly concentrated on the terminal building. Incorporating a set of passive environmental approaches, such as the north south orientated massing, green barriers, and installation of brise soleil, this altogether situated to minimize the building’s heat gain and maximize airflows throughout the airport. The terminal building is also built in possible minimum footprint by arranging building programs closer together for the advantage of circulation efficiency. Similar principle for the choice of material have likewise been applied, hence the use of materials were selected on the basis of territorial sources, functionality, and low cost maintenance.

Banyuwangi Airport is contested to reflect a context conscious airport building that has been generally side lined by standardization of international style airport. Rather than the flat of platforms for building system, the roof here is shaped as combinations of hipped green roof that allows opening for skylight. Daylight inlets are filtered through a shutter made of a row of ulin wood at the level of ceiling and facade instead of the use perforated sheet and a stretch of frameless glass curtain. Lining on the edges of the terminal’s perimeter are finally the landscape banks, providing biophillic connection as the passenger halt and progress through the airport piers.

  • FIRM

    Andramatin

  • Type

    Airport, Air Control Tower

  • Area Size

    1218 Sqm

  • Design Style

    Traditional

  • Architect / Designer

    Principal : Andramatin, Design Team : Dhanie Syawaliah, Putu Adi Wiantoro, Akhyar Maulidan, Sovie Kuswa, Novi

  • Contractor

    Nindya Karya

  • Location

    Jawa Timur

  • Photographer

    Jonathan Raditya

  • Status

    In Progress

Choose Another Product
Choose Another Product
Choose Another Product
Cancel
Compare

Share This Professionals

Send Message to Professionals

Save Companies