• icon product grey Products
  • icon professional grey Professionals
  • icon project grey Projects
  • icon photos grey Inspiration
  • icon blog grey Articles

OPTION

Montrii House

Bandung, West Java

The Project is the result of the requirements of two families who want to live together, share and spend a joyful time when the day off comes. The houses were designed for the families to grow independently but still together. For the family to meet each other at the patio, for the families to get the indispensable intimacy of a house and at the same time share the space and time with the others.

The site is located at a corner in the neighborhood Setiabudi, at the start of the mountains at the west hill in Bandung, a bit higher than the beautiful Forest hill, with wonderful views all around.

A pair of twin houses in a very special place of a city with a privileged climate, wet, sunny, and always around 15 degrees, where the light changes the color of vegetation every hour.

The Twin House, each stand in one block mass, connected into a T shape depends on each other to live individually. Each house complements its neighbor to configure the central patio and have intimacy simultaneously.

The Versatility of communal hall was in this case considered from an experiential point of view instead of a practical one. Since the co-housing already had multifunctional spaces, with a lack of relaxation area, the users would benefit from a unique space suggesting a more ambiguous program. Therefore, instead of moving with a specific function in mind, the architect concentrated on the versatile experience of the space with an exploration on the ways to spend time there.

This central staircase with silver metal blanket rails that appear to float in mid-air straddles a tall communal hall and connects the first and second floors. You ascend the stair in the foreground, cross the bridge, and ascend again in the opposite direction from whence you came. Here is another view of the terracotta-floor staircase and bridge, though the more robust guardrails give a stronger sense of safety while crossing it. Unique here is how the ceiling pops up to allow for passage across the space. The architects take advantage of this with a foyer and windows on both sides and skylights from the ceiling, bringing plenty of light into the common hall.

Montrii house put an emphasis on blending the twin house into their natural surroundings: Mountain and Trees.

The theme of house design is embracing mid-century modern style, contemporary, featured by clean white lines, floor-to-ceiling windows, and more natural organic feeling materials, like wood, stone, and terracotta brick. " For the old time’s sake.“

The Project is the result of the requirements of two families who want to live together, share and spend a joyful time when the day off comes. The houses were designed for the families to grow independently but still together. For the family to meet each other at the patio, for the families to get the indispensable intimacy of a house and at the same time share the space and time with the others.

The site is located at a corner in the neighborhood Setiabudi, at the start of the mountains at the west hill in Bandung, a bit higher than the beautiful Forest hill, with wonderful views all around.

A pair of twin houses in a very special place of a city with a privileged climate, wet, sunny, and always around 15 degrees, where the light changes the color of vegetation every hour.

The Twin House, each stand in one block mass, connected into a T shape depends on each other to live individually. Each house complements its neighbor to configure the central patio and have intimacy simultaneously.

The Versatility of communal hall was in this case considered from an experiential point of view instead of a practical one. Since the co-housing already had multifunctional spaces, with a lack of relaxation area, the users would benefit from a unique space suggesting a more ambiguous program. Therefore, instead of moving with a specific function in mind, the architect concentrated on the versatile experience of the space with an exploration on the ways to spend time there.

This central staircase with silver metal blanket rails that appear to float in mid-air straddles a tall communal hall and connects the first and second floors. You ascend the stair in the foreground, cross the bridge, and ascend again in the opposite direction from whence you came. Here is another view of the terracotta-floor staircase and bridge, though the more robust guardrails give a stronger sense of safety while crossing it. Unique here is how the ceiling pops up to allow for passage across the space. The architects take advantage of this with a foyer and windows on both sides and skylights from the ceiling, bringing plenty of light into the common hall.

Montrii house put an emphasis on blending the twin house into their natural surroundings: Mountain and Trees.

The theme of house design is embracing mid-century modern style, contemporary, featured by clean white lines, floor-to-ceiling windows, and more natural organic feeling materials, like wood, stone, and terracotta brick. " For the old time’s sake.“

  • FIRM

    LUWIST Spatial

  • Type

    Single Dwellings, Residential Estate

  • Area Size

    509 Sqm

  • Design Style

    Contemporary, Modern

  • Architect / Designer

    LUWIST Spatial – Lukie Widya | Interior Furnishing: Arifin Windarman (Atelier Stuudio) | Artwork: Labyrinth Film Lab

  • Contractor

    Advicon Indonesia

  • Location

    Bandung

  • Photographer

    Aldito Tagor

  • Status

    Completed

  • Year

    2022

Choose Another Product
Choose Another Product
Choose Another Product
Cancel
Compare
AU - HK - ID - MY - NZ - PH - SG

Share This Professionals

Send Message to Professionals

Save Companies