• icon product grey Products
  • icon professional grey Professionals
  • icon project grey Projects
  • icon photos grey Inspiration
  • icon blog grey Articles

OPTION

Yuu Katsu

Astha, SCBD, South Jakarta

Arti Design Studio experimented on a cross of traditional and modern concepts in Yuukatsu, a Japanese restaurant in District 8, a lifestyle district in the heart of Central Jakarta. A play of traditional elements, such as wood and stones, was layered with modern material like transparent glasses—its gradient serving as a part of the brand’s identity. An invitation for everyone to experience traditionally authentic ambiance within the brand's contemporary perspective. A novelty to Jakarta residents who are used to restaurants with a decorative approach.

Challenged by the existing pillars on the facade, the architects designed the existing spaces based on commercial purposes. Each side was adorned with a bottle rack arch. The smaller side was shaped like a frame, offering a sneak peek of Yuukatsu’s experience inside, attracting the passerby to take a bite. Neon signage of the restaurant’s logo hung in the middle. The arch on the bigger side was turned into a gate, a transitional passageway to the restaurant.

Being inside the common dining area feels like enjoying downtime on a home terrace. Plants peeking from whichever side you look. Dramatic lights here and there. There wasn’t any existing view, so the architect created a view inside. The kitchen, instead of being hidden, was showcased in a pavilion-like space. Placed above it was an uplight which gives the floating box in a box effect.

Contrasting the feels of each area, the architects use different flooring materials and techniques. Wood was chosen from the middle of common dining to the bar area. Entering the VIP area, the floor was elevated to give an exclusive impression, although the VIP was also an open area given the rarity of VIP areas in the city’s lifestyle districts. The VIP space served a group of 8 - 10 persons, designed for a small family/friends gathering. Besides the area was a floor-to-ceiling window showing a pathway leading to an office area. To create a buffer and a view, a bottle shelf was placed. Like other racks in the restaurant, the rack in the VIP area also doubled up as a walking advertisement to the bar that opens in the night.

Arti Design Studio experimented on a cross of traditional and modern concepts in Yuukatsu, a Japanese restaurant in District 8, a lifestyle district in the heart of Central Jakarta. A play of traditional elements, such as wood and stones, was layered with modern material like transparent glasses—its gradient serving as a part of the brand’s identity. An invitation for everyone to experience traditionally authentic ambiance within the brand's contemporary perspective. A novelty to Jakarta residents who are used to restaurants with a decorative approach.

Challenged by the existing pillars on the facade, the architects designed the existing spaces based on commercial purposes. Each side was adorned with a bottle rack arch. The smaller side was shaped like a frame, offering a sneak peek of Yuukatsu’s experience inside, attracting the passerby to take a bite. Neon signage of the restaurant’s logo hung in the middle. The arch on the bigger side was turned into a gate, a transitional passageway to the restaurant.

Being inside the common dining area feels like enjoying downtime on a home terrace. Plants peeking from whichever side you look. Dramatic lights here and there. There wasn’t any existing view, so the architect created a view inside. The kitchen, instead of being hidden, was showcased in a pavilion-like space. Placed above it was an uplight which gives the floating box in a box effect.

Contrasting the feels of each area, the architects use different flooring materials and techniques. Wood was chosen from the middle of common dining to the bar area. Entering the VIP area, the floor was elevated to give an exclusive impression, although the VIP was also an open area given the rarity of VIP areas in the city’s lifestyle districts. The VIP space served a group of 8 - 10 persons, designed for a small family/friends gathering. Besides the area was a floor-to-ceiling window showing a pathway leading to an office area. To create a buffer and a view, a bottle shelf was placed. Like other racks in the restaurant, the rack in the VIP area also doubled up as a walking advertisement to the bar that opens in the night.

  • FIRM

    Arti

  • Type

    Restaurants, Canteens, Cafe Food Outlets, Licensed Bars

  • Area Size

    209 Sqm

  • Design Style

    Ethnic, Modern

  • Architect / Designer

    arti | Lighting: Erreluce | Landscape: Larch Studio

  • Contractor

    PT. Sukses Dekorindo Semesta

  • Location

    Jakarta Selatan

  • Photographer

    Mario Wibowo

  • Status

    Completed

  • Year

    2020

Choose Another Product
Choose Another Product
Choose Another Product
Cancel
Compare
AU - HK - ID - MY - NZ - PH - SG

Share This Professionals

Send Message to Professionals

Save Companies