Select Country
Search Icon
ARCHIFYNOW > PROJECT > Creek House

Creek House

BY
Firm
Faulkner Architects
Location
Truckee, California
Photography
Joe Fletcher Photography

Set amidst a volcanic boulder field in a pine and fir forest, Creek House is a family retreat that inhabits an existing outcrop clearing at the edge of the spring fed Martis Creek. Near the base of Lookout Mountain at Northstar California Resort, the house is conceived in plan as three directional bars that slide between and alongside the boulders and trees. The largest contains the main living areas and sleeping quarters. A margin sized bar houses the entry and support spaces and connects the third bar that contains a tandem, drive-through garage to the house. A south facing, 140-foot long, insulated concrete wall demarks the spaces longitudinally and situates the house in the mountainous terrain.

California

Concrete house


House plan


Architectural design

A shift of the major bar to the west over the natural downslope of the site earns two requested rock gardens. The garden to the east is open to the sky and built into the void left by the displacement, with building height concrete walls retained to provide privacy for the master bedroom. The gravel surface, set with site native basalt stones and framed with water, can be viewed only through a low, three-dimensional glass box that allows the garden to penetrate the room. A rectangular basin captures snow melt to create a protective and ephemeral pool of water around this most private area of the house. The second garden to the west lives under the cantilevered house that shields the lower level from the west sun and contains the largest boulders of the site. A glazed hallway floor above reveals a dramatic drop in the topography and car sized boulders.

California home

Concrete house

At the top of the slope, the one-story horizontal form presents a closed and secure face to the northwestern street exposure. Fire resistive steel rain screens and tempered glazing inhabit the territories earned by the concrete wall. The mass heavy house is designed as a long thin rectangle that faces the sun to maximize solar exposure during winter and minimize heat gain from the west and east in summer. The house is cooled by prevailing breezes that flow up and through the house from the west. Radiantly heated bluestone floors, solar assisted domestic hot water and LED electric light further reduce energy demands.

California home

The family reports a quiet and secure inhabitation is found here among the rocks, trees and light. The site and boulders are left as they were found. A minimal palette of bluestone, ebonized rift sawn oak, concrete and white gypsum build a neutral interior environment that differentiates with the glowing landscape outside. The layered build-up of spaces across the site allows for optimal privacy and tranquility.

California home

California home

California home

This article originally appeared in faulknerarchitects.com

Archifynow
blog platform
ArchifyNow is an online design media that focuses on bringing quality updates of architecture and interior design in Indonesia and Asia Pacific. ArchifyNow curates worthwhile design stories that is expected to enrich the practice of design professionals while introducing applicable design tips and ideas to the public.
More from archifynow