Select Country
Search Icon
ARCHIFYNOW > PROJECT > 1500 Haus Designed and Built with Resiliency to Flooding

1500 Haus Designed and Built with Resiliency to Flooding

BY
Project Name
Location
West Jakarta, Indonesia
Completion Date
2021
Gross Floor Area
150 square metres
Architecture Firm
Design Team
Patrisius Marvin Dalimartha & Thomas Pradipta
Contractor
PT Cahaya Kurnia Utama
Photographer
Mario Wibowo Photography
VIEW PROJECT

The house is located in an area prone to flooding. The worst case happened in January 2020 when the area was flooded up to 1500 millimetres inside the house. Hence, the name 1500 Haus comes up.

1500 Haus Designed and Built with Resiliency to Flooding

When the owner decided to renovate the existing house, the initial plan was to partially raise the house and get an additional floor in order to minimise the impact of flooding should it happen again in the future. After several discussions, it is decided to rebuild the house from scratch. The considerations are the structural instability when building an additional floor to the existing structure, the minimum result compared to spending a good amount of budget, and the non-ideal layout if only partial areas of the house were raised.

Following the decision, there are three problems need to be addressed. First, the owner requested to raise the ground level of the house 2 metres from the original ground level. Secondly, the plot faces west. Thirdly, the budget of rebuilding the house is limited so careful material selection and existing materials reuse are expected.

1500 Haus Designed and Built with Resiliency to Flooding

With 7.5×20 metres plot size, raising the ground level to 2 metres above the original ground level presents two challenges: car access to garage and pedestrian access from the street level. In order to have accessible garage, the car ramp needs to be longer than a typical row house ramp that is usually only about 5 metres long from the plot edge. In 1500 Haus, the ramp is 9-metre long.

Sets of steps wrapping around a rectangular planter box are made for pedestrian access. The steps are divided into three low-rise steps to help easing the climbing from street level to the ground level. The ground level will not be seen until the final set of steps are reached. The main entry door is also obscured from the street to give a better privacy.

1500 Haus Designed and Built with Resiliency to Flooding

Natural lighting and ventilation are key elements in the design. Each room in the house has access to natural sunlight and ventilation by means of windows, openings, and skylights. The front elevation has minimum openings due to its west-facing orientation. The back of the plot is offset 2.5 metres to provide extra sunlight, room for greeneries, and possible cross ventilation.

1500 Haus Designed and Built with Resiliency to Flooding1500 Haus Designed and Built with Resiliency to Flooding

Archifynow
blog platform
ArchifyNow is an online design media that focuses on bringing quality updates of architecture and interior design in Indonesia and Asia Pacific. ArchifyNow curates worthwhile design stories that is expected to enrich the practice of design professionals while introducing applicable design tips and ideas to the public.
More from archifynow