• icon product grey Products
  • icon professional grey Professionals
  • icon project grey Projects
  • icon photos grey Inspiration
  • icon blog grey Articles

OPTION

111 Wellesley Street

Auckland, New Zealand

"A closer inspection reveals a lot of architecture in this small building. Indeed, in the absence of irony, excess or that retro-modern stylism that trivialises so much current work, one is convinced by its directness and - to use an already overexposed term - transparency."

Charles Walker Architecture New Zealand, January/February 2001

The brief for this project was to convert an existing city fringe warehouse into offices for a computer software company. A combination of open plan and cellular offices were asked for.

Access to natural light and outlook lay at the core of the initial design investigations; it was decided that the best option on such a compact site was to have only one stair for access.

This restricted the amount of space able to be built under fire egress and accessibility regulations, to slightly less than two full upper floors.

The solution was to follow a simple courtyard form, allowing the remainder area to be used positively as an outdoor room, light well and spatial organiser, providing visual connection both vertically and horizontally.

The design allows the new work to aggregate with the old, to add rather than subsume.

"A closer inspection reveals a lot of architecture in this small building. Indeed, in the absence of irony, excess or that retro-modern stylism that trivialises so much current work, one is convinced by its directness and - to use an already overexposed term - transparency."

Charles Walker Architecture New Zealand, January/February 2001

The brief for this project was to convert an existing city fringe warehouse into offices for a computer software company. A combination of open plan and cellular offices were asked for.

Access to natural light and outlook lay at the core of the initial design investigations; it was decided that the best option on such a compact site was to have only one stair for access.

This restricted the amount of space able to be built under fire egress and accessibility regulations, to slightly less than two full upper floors.

The solution was to follow a simple courtyard form, allowing the remainder area to be used positively as an outdoor room, light well and spatial organiser, providing visual connection both vertically and horizontally.

The design allows the new work to aggregate with the old, to add rather than subsume.

  • FIRM

    Architectus

  • Type

    Offices

  • Area Size

    880 Sqm

  • Design Style

    Modern

  • Location

    Auckland

  • Status

    Completed

  • Year

    2000

Choose Another Product
Choose Another Product
Choose Another Product
Cancel
Compare

Share This Professionals

Send Message to Professionals

Save Companies