• Products
  • Professionals
  • Projects
  • Inspiration
  • Articles

OPTION

CRIMSON HILL

Lindfield, AUS

Clean geometric architecture and a restrained palette of materials are the design hallmarks of this luxury residence in Lindfield New South Wales. Located on a sprawling suburban block overlooking natural bushland, the residence sits quietly within its context; a collection of cubic forms and framed apertures informed by the brutalist volumes of the historic neighbouring UTS Kuring-Gai campus. Behind a monolithic steel door with custom feature handle, the ground floor plane opens to a timber and glass stair that soars towards the second floor sleeping quarters. Polished concrete floors pour through the open plan living spaces uniting their uses and creating a sturdy backdrop for busy family life. Elementary joinery throughout follows the exterior architectural expression with a restrained palette of materials related by a consistent metal detail. The heart of the home is grounded in an epicurean kitchen, elegantly finished in moody textured stone contrasting an extensive timber services pod that beautifully softens the predominant solid forms. The upper level seems to float above full height perimeter glazing, containing an expansive master bedroom with walk in robe, ensuite bathroom and full-length screened balcony. Three generous bedrooms radiate around a central family bathroom, each delighting in composed aspects towards the south west. Externally a deep wrap-around swimming pool borders the living space, the water’s sparkling reflection animating interior spaces while providing passive cooling through. A palette of white envelops the building, contrasting against the surrounding bushland colours and Sydney’s iconic blue sky; with framing in black emphasizing the clean geometric lines of the architectural form.

Clean geometric architecture and a restrained palette of materials are the design hallmarks of this luxury residence in Lindfield New South Wales. Located on a sprawling suburban block overlooking natural bushland, the residence sits quietly within its context; a collection of cubic forms and framed apertures informed by the brutalist volumes of the historic neighbouring UTS Kuring-Gai campus.

Behind a monolithic steel door with custom feature handle, the ground floor plane opens to a timber and glass stair that soars towards the second floor sleeping quarters. Polished concrete floors pour through the open plan living spaces uniting their uses and creating a sturdy backdrop for busy family life. Elementary joinery throughout follows the exterior architectural expression with a restrained palette of materials related by a consistent metal detail. The heart of the home is grounded in an epicurean kitchen, elegantly finished in moody textured stone contrasting an extensive timber services pod that beautifully softens the predominant solid forms.

The upper level seems to float above full height perimeter glazing, containing an expansive master bedroom with walk in robe, ensuite bathroom and full-length screened balcony. Three generous bedrooms radiate around a central family bathroom, each delighting in composed aspects towards the south west.

Externally a deep wrap-around swimming pool borders the living space, the water’s sparkling reflection animating interior spaces while providing passive cooling through. A palette of white envelops the building, contrasting against the surrounding bushland colours and Sydney’s iconic blue sky; with framing in black emphasizing the clean geometric lines of the architectural form.

  • FIRM

    DKO Architecture

  • Type

    Single Dwellings, Residential Estate

  • Design Style

    Modern

  • Architect / Designer

    DKO Architecture

  • Location

    Overseas

  • Status

    Completed

  • Year

    2019

Choose Another Product
Choose Another Product
Choose Another Product
Cancel
Compare

Share This Professionals

Send Message to Professionals

Save Companies