• icon product grey Products
  • icon professional grey Professionals
  • icon project grey Projects
  • icon photos grey Inspiration
  • icon blog grey Articles

OPTION

Devonport Villa

Auckland

Salmond Reed was tasked with breathing new life into a Devonport villa located in Stanley Point, which had been subject to early alterations distorting its original provenance.

The most significant aspect of this alteration was a reinstatement of the original west verandah, entry and hallway. We provided templates for the fretwork and our clients crafted them in the local community workshop. Their work is seen in several of the finishing details and this involvement was a lovely part of the project.

A new bay window was added to the front room alongside the new verandah, using the double hung sash windows from the existing wall.

A new kitchen extension was designed as a traditional lean-to, which opens to the dining room from where sea views can be enjoyed. The enclosed stair to the existing first floor space was relocated to the hallway and opened up to the kitchen. New balustrading and newel posts seamlessly completed the transformation. The existing north facing deck was rebuilt in steel sections with a louvred roof and screened central bay. From here a new outdoor living space was created, which has stunning views out over Ngataringa Bay.

Salmond Reed was tasked with breathing new life into a Devonport villa located in Stanley Point, which had been subject to early alterations distorting its original provenance.

The most significant aspect of this alteration was a reinstatement of the original west verandah, entry and hallway. We provided templates for the fretwork and our clients crafted them in the local community workshop. Their work is seen in several of the finishing details and this involvement was a lovely part of the project.

A new bay window was added to the front room alongside the new verandah, using the double hung sash windows from the existing wall.

A new kitchen extension was designed as a traditional lean-to, which opens to the dining room from where sea views can be enjoyed. The enclosed stair to the existing first floor space was relocated to the hallway and opened up to the kitchen. New balustrading and newel posts seamlessly completed the transformation. The existing north facing deck was rebuilt in steel sections with a louvred roof and screened central bay. From here a new outdoor living space was created, which has stunning views out over Ngataringa Bay.

  • FIRM

    Salmond Reed Architects

  • Type

    Single Dwellings, Residential Estate

  • Design Style

    Classical, Modern, Traditional

  • Architect / Designer

    Salmond Reed Architects

  • Location

    Auckland

  • Status

    Completed

  • Year

    2016

Choose Another Product
Choose Another Product
Choose Another Product
Cancel
Compare
AU - HK - ID - MY - NZ - PH - SG

Share This Professionals

Send Message to Professionals

Save Companies