• icon product grey Products
  • icon professional grey Professionals
  • icon project grey Projects
  • icon photos grey Inspiration
  • icon blog grey Articles

OPTION

HOUSE AT TAKAPUNA

New Zealand

This house is a celebration of descent and ascent, between roadside escarpment and Hauraki Gulf. The passage up and down a series of switchback stairs is hard up against a basalt wall which separates the house’s glazed circulation lantern from its living spaces.

The formal massing of the house reflects its planning: a barely enclosed stair accessing a series of discrete, stone-clad rooms. Though the site is spectacular and the views omnipresent, the rooms are formally composed rather than diffused into their surroundings. Interior space is shaped from the interplay of materials, light, and robust luxurious furniture.

The narrative of ascent and descent – and the linking of city and gulf, with its intimations of connection to a wider world – is contrasted with an insistent nature. Thus the urbanity of the living spaces contrasts with the continuous vertical movement of the inhabitants, the flicker of light through overhanging trees, the splashing ripple of seawater and the smell of a cliff face hard outside a window.

This house is a celebration of descent and ascent, between roadside escarpment and Hauraki Gulf. The passage up and down a series of switchback stairs is hard up against a basalt wall which separates the house’s glazed circulation lantern from its living spaces.

The formal massing of the house reflects its planning: a barely enclosed stair accessing a series of discrete, stone-clad rooms. Though the site is spectacular and the views omnipresent, the rooms are formally composed rather than diffused into their surroundings. Interior space is shaped from the interplay of materials, light, and robust luxurious furniture.

The narrative of ascent and descent – and the linking of city and gulf, with its intimations of connection to a wider world – is contrasted with an insistent nature. Thus the urbanity of the living spaces contrasts with the continuous vertical movement of the inhabitants, the flicker of light through overhanging trees, the splashing ripple of seawater and the smell of a cliff face hard outside a window.

  • FIRM

    Cheshire Architects

  • Type

    Single Dwellings, Residential Estate

  • Design Style

    Contemporary

  • Architect / Designer

    Cheshire Architects

  • Location

    New Zealand

  • Status

    Completed

Choose Another Product
Choose Another Product
Choose Another Product
Cancel
Compare
AU - HK - ID - MY - NZ - PH - SG

Share This Professionals

Send Message to Professionals

Save Companies