• icon product grey Products
  • icon professional grey Professionals
  • icon project grey Projects
  • icon photos grey Inspiration
  • icon blog grey Articles

OPTION

Lake Wendouree Residence

Ballarat, Victoria

This choreographed residence is an homage to the beautiful gardens of Ballarat. 

It comprises a series of pavilions located within a landscape of varied garden types - formal, public, rambling, courtyard, and kitchen gardens. The differing gardens and landscaping provide a variety of outlooks from within the house, accentuated by changing light and seasonal coloration. 

This house’s centre of gravity is the kitchen and generous central courtyard. The front pavilion is constructed of brick and overgrown with deciduous ivy which changes colour with the seasons. It reinterprets the tradition of the front hedge, so evident in the character of Ballarat. 

As you sit in the dining room, the topography of the site has been altered so you sink into the site with grassed berms surrounding you. Our preoccupation with the landscape manifests itself again in the front window of the main living room which traces the outline of the lake and treeline in its frame to idealise the view.

A sitting room appears as a greenhouse with glass louvers making for a warmer interior.

This house grows with its landscape and garden surrounds.

This choreographed residence is an homage to the beautiful gardens of Ballarat. 

It comprises a series of pavilions located within a landscape of varied garden types - formal, public, rambling, courtyard, and kitchen gardens. The differing gardens and landscaping provide a variety of outlooks from within the house, accentuated by changing light and seasonal coloration. 

This house’s centre of gravity is the kitchen and generous central courtyard. The front pavilion is constructed of brick and overgrown with deciduous ivy which changes colour with the seasons. It reinterprets the tradition of the front hedge, so evident in the character of Ballarat. 

As you sit in the dining room, the topography of the site has been altered so you sink into the site with grassed berms surrounding you. Our preoccupation with the landscape manifests itself again in the front window of the main living room which traces the outline of the lake and treeline in its frame to idealise the view.

A sitting room appears as a greenhouse with glass louvers making for a warmer interior.

This house grows with its landscape and garden surrounds.

  • FIRM

    John Wardle Architects

  • Type

    Single Dwellings, Residential Estate

  • Area Size

    1476 Sqm

  • Design Style

    Contemporary, Tropical

  • Architect / Designer

    John Wardle Architects

  • Location

    Overseas

  • Status

    Completed

  • Year

    2012

  • Duration

    3 years

Choose Another Product
Choose Another Product
Choose Another Product
Cancel
Compare
AU - HK - ID - MY - NZ - PH - SG

Share This Professionals

Send Message to Professionals

Save Companies