• icon product grey Products
  • icon professional grey Professionals
  • icon project grey Projects
  • icon photos grey Inspiration
  • icon blog grey Articles

OPTION

Totara House

Pukekohe, New Zealand

The Totara House nestles itself in the Franklin landscape, in a tranquil glade taking in rural views to the Bombay Hills and native Totara trees to the north. The house orientates towards the east, as the plan steps down the site following the contour within and across the three distinct pavilions.

The entry begins the point of the horizontal axis through the pavilions. Concrete block and timber inform the materiality and textures used in the interior and exterior of the house. The use of high windows and skylights at the entry, draws diffused light into the spaces.

The living spaces are located in the central pavilion, laid out to take advantage of the sun in a protected western courtyard, and more open to the rolling hills to the east. The open plan living reflects the clients desire to invite others to gather and feast - an inherent quality of the Kiwi lifestyle.

Raking ceilings over the kitchen, in the entry, lounge and east facing bedrooms create a light and spacious feeling. The use of white exposed rafters and collar ties to the living area, celebrates the buildings structure and its thoughtful detailing and further enhances the lightness of the space.

The partitioning of space is achieved not only by walls, but also more permeable means - split levels, vertical timber staves and doors opening up to the outside all define flows throughout the home and create a sensation of discovery throughout.

The gabled roofs bring a rural aesthetic. The pavilions at their different heights utilise varying ceiling heights, roof pitches and overhangs as well as offset ridgelines to make the transitions between the levels appear simple.

The covered area to the east and large overhangs on the western side of the family room create outdoor living options on two sides. In addition, “jetties” off the Master Bedroom and the lounge to the North provide a third outdoor living option.

The Totara House nestles itself in the Franklin landscape, in a tranquil glade taking in rural views to the Bombay Hills and native Totara trees to the north. The house orientates towards the east, as the plan steps down the site following the contour within and across the three distinct pavilions.

The entry begins the point of the horizontal axis through the pavilions. Concrete block and timber inform the materiality and textures used in the interior and exterior of the house. The use of high windows and skylights at the entry, draws diffused light into the spaces.

The living spaces are located in the central pavilion, laid out to take advantage of the sun in a protected western courtyard, and more open to the rolling hills to the east. The open plan living reflects the clients desire to invite others to gather and feast - an inherent quality of the Kiwi lifestyle.

Raking ceilings over the kitchen, in the entry, lounge and east facing bedrooms create a light and spacious feeling. The use of white exposed rafters and collar ties to the living area, celebrates the buildings structure and its thoughtful detailing and further enhances the lightness of the space.

The partitioning of space is achieved not only by walls, but also more permeable means - split levels, vertical timber staves and doors opening up to the outside all define flows throughout the home and create a sensation of discovery throughout.

The gabled roofs bring a rural aesthetic. The pavilions at their different heights utilise varying ceiling heights, roof pitches and overhangs as well as offset ridgelines to make the transitions between the levels appear simple.

The covered area to the east and large overhangs on the western side of the family room create outdoor living options on two sides. In addition, “jetties” off the Master Bedroom and the lounge to the North provide a third outdoor living option.

  • FIRM

    Hurley Architects

  • Type

    Single Dwellings, Residential Estate

  • Area Size

    350 Sqm

  • Design Style

    Tropical

  • Architect / Designer

    Jann Hurley, Elizabeth Honey

  • Contractor

    Faulkner Construction

  • Location

    New Zealand

  • Photographer

    Max Kostuik-Warren

  • Status

    Completed

  • Year

    2017

Choose Another Product
Choose Another Product
Choose Another Product
Cancel
Compare

Share This Professionals

Send Message to Professionals

Save Companies