OPTION

Balmain House, NSW

Australia

Following the arrival of their first child, the owners required a renovation of their heritage listed Victorian workers terrace, to accommodate their growing family. The single story ramshackle kitchen & bathroom wing was demolished and replaced by a 2 storey addition with the original 2 storey fabric of the building being otherwise preserved.  The additions deliberately do not emulate the cellular masonry construction. Unashamedly modern, the bold extension integrates the inside space with the outside courtyard which also provides outdoor bathing for fun interaction with children. Expansive views from the first floor were capitalized with large openings that are screened and have canopies above allowing cross ventilation in all weather conditions. The design deliberately differentiates between the old and the new with detailing and materials selection limiting future maintenance and expense.  Aesthetically there is a deliberate emphasis on the vertical creating a visual separation from the neighbours. The varied interpretations of contemporary design demand a margin to the façade to avoid the clash of elements.

Following the arrival of their first child, the owners required a renovation of their heritage listed Victorian workers terrace, to accommodate their growing family. The single story ramshackle kitchen & bathroom wing was demolished and replaced by a 2 storey addition with the original 2 storey fabric of the building being otherwise preserved. 

The additions deliberately do not emulate the cellular masonry construction. Unashamedly modern, the bold extension integrates the inside space with the outside courtyard which also provides outdoor bathing for fun interaction with children.

Expansive views from the first floor were capitalized with large openings that are screened and have canopies above allowing cross ventilation in all weather conditions. The design deliberately differentiates between the old and the new with detailing and materials selection limiting future maintenance and expense. 

Aesthetically there is a deliberate emphasis on the vertical creating a visual separation from the neighbours. The varied interpretations of contemporary design demand a margin to the façade to avoid the clash of elements.

  • FIRM

    Bokor Architecture and Interiors

  • Type

    Single Dwellings, Residential Estate

  • Design Style

    Modern

  • Location

    New South Wales

  • Status

    Concept

Choose Another Product
Choose Another Product
Choose Another Product
Cancel
Compare

Share This Professionals

Send Message to Professionals

Save Companies