OPTION

JHCH Neonatal Intenstive Care Unit

John Hunter Hospital, New Lambton Heights NSW

EJE Architecture has recently completed Stage 1 of the new Neonatal Intensive Care Unit at the John Hunter Children’s Hospital. Stage 1 has provided a new Special Care ICU, encompassing clinical spaces, family wing and dedicated palliative care spaces. These vastly expanded areas enable the delivery of contemporary models of care in an environment that is family centred and clinically efficient. Paramount to the design process was an integration of family areas into the unit. From lay flat armchairs beside each cot, to a dedicated family wing with full kitchen, children’s play area for older siblings, hotel style rooms for short term overnight stays, and a private palliative care room allowing families to stay with their critically ill child on site, consideration of family participation in the delivery of healthcare to often acutely ill babies has been a guiding principle in the design. The design focused heavily on colours, materials and textures derived from nature, with a colour palette transitioning from greens through to blues, timber look finishes and large scale wall imagery of natural, local scenes and plants. Lighting was another primary design consideration throughout the planning process, with indirect and natural lighting utilised throughout the unit as much as possible. Feedback from the staff and families has been overwhelmingly positive and EJE Architecture is exceptionally proud of this ground breaking facility.

EJE Architecture has recently completed Stage 1 of the new Neonatal Intensive Care Unit at the John Hunter Children’s Hospital. Stage 1 has provided a new Special Care ICU, encompassing clinical spaces, family wing and dedicated palliative care spaces. These vastly expanded areas enable the delivery of contemporary models of care in an environment that is family centred and clinically efficient.

Paramount to the design process was an integration of family areas into the unit. From lay flat armchairs beside each cot, to a dedicated family wing with full kitchen, children’s play area for older siblings, hotel style rooms for short term overnight stays, and a private palliative care room allowing families to stay with their critically ill child on site, consideration of family participation in the delivery of healthcare to often acutely ill babies has been a guiding principle in the design.

The design focused heavily on colours, materials and textures derived from nature, with a colour palette transitioning from greens through to blues, timber look finishes and large scale wall imagery of natural, local scenes and plants. Lighting was another primary design consideration throughout the planning process, with indirect and natural lighting utilised throughout the unit as much as possible.

Feedback from the staff and families has been overwhelmingly positive and EJE Architecture is exceptionally proud of this ground breaking facility.

  • FIRM

    EJE Architecture

  • Type

    Hospitals

  • Design Style

    Modern

  • Architect / Designer

    EJE Architecture

  • Location

    New South Wales

  • Status

    Concept

Choose Another Product
Choose Another Product
Choose Another Product
Cancel
Compare

Share This Professionals

Send Message to Professionals

Save Companies