OPTION

KIMBERLEY COLLEGE ART & LIBRARY PRECINCT

Carbrook, QLD

Following on from the successful design and construction of the Kimberley College Flexible Learning Area, Guymer Bailey Architects and Landscape were commissioned to design the new Kimberley College Library and Art Precinct. The library includes a tiered reading nook, shelving space for books and a range of flexible teaching spaces. It also incorporates an auditorium that can extend to provide flexibility in use and seating. The art building includes flexible indoor and outdoor teaching spaces, wet and dry areas, a computer lab for computer-aided design, storage spaces and a kiln covered in burnt timber cladding. Connecting the library and art precinct is the ‘chill spot’, a fun area that gives art students a blank canvas each year to populate and paint as a tradition of the art school. With sustainability playing a significant role in the design, the landscaping includes a beautiful green vine trellis to reduce heat and a native vegetated dry creek bed to capture and filter the overland flow. Recycled hardwood was used for bench seats, and an ephemeral pond has been set up outside the large feature window of the library to educate students on what happens to water after it rains.

Following on from the successful design and construction of the Kimberley College Flexible Learning Area, Guymer Bailey Architects and Landscape were commissioned to design the new Kimberley College Library and Art Precinct. The library includes a tiered reading nook, shelving space for books and a range of flexible teaching spaces. It also incorporates an auditorium that can extend to provide flexibility in use and seating. The art building includes flexible indoor and outdoor teaching spaces, wet and dry areas, a computer lab for computer-aided design, storage spaces and a kiln covered in burnt timber cladding. Connecting the library and art precinct is the ‘chill spot’, a fun area that gives art students a blank canvas each year to populate and paint as a tradition of the art school. With sustainability playing a significant role in the design, the landscaping includes a beautiful green vine trellis to reduce heat and a native vegetated dry creek bed to capture and filter the overland flow. Recycled hardwood was used for bench seats, and an ephemeral pond has been set up outside the large feature window of the library to educate students on what happens to water after it rains.

  • FIRM

    Guymer Bailey Architects

  • Type

    Libraries

  • Design Style

    Modern

  • Architect / Designer

    Guymer Bailey Architects

  • Location

    Queensland

  • Photographer

    Guymer Bailey Architects

  • Status

    Completed

  • Year

    2016

Choose Another Product
Choose Another Product
Choose Another Product
Cancel
Compare
AU - HK - ID - MY - NZ - PH - SG

Share This Professionals

Send Message to Professionals

Save Companies