OPTION

Ringwood Secondary College

55 Bedford Rd, Ringwood

Drawing inspiration from the College’s long-standing reputation for excellence in performing arts, the Junior School environment incorporates large indoor and outdoor spaces for performance and presentations. The building features an activated central spine and gallery space with tiered seating/circulation stairs to provide a multi-dimensional space for gatherings, movement, learning and presentations, accommodating use by class groups, year levels or the whole student cohort. Direct visual connections to learning communities frame opportunities for casual observation and interaction as a cohesive and connected community.

We were working on a graduated site, which created complexities around split levels and angles of workable space. To achieve the required room configurations and layouts we tilted the roof, creating a double height space with tiered seating which is not prescriptive in use. Rather, this flexible, double-height space allows for informal group learning, assemblies, presentations, and performances. It links indoor and outdoor learning spaces and provides areas to display work and awards.

An Australiana inspired palette of warm timber, olive green and wattle yellow was selected to reference the nearby Dandenong Ranges. These textures and hues contribute to the creation of light-filled, inspirational spaces that have a connection to nature. 

Drawing inspiration from the College’s long-standing reputation for excellence in performing arts, the Junior School environment incorporates large indoor and outdoor spaces for performance and presentations. The building features an activated central spine and gallery space with tiered seating/circulation stairs to provide a multi-dimensional space for gatherings, movement, learning and presentations, accommodating use by class groups, year levels or the whole student cohort. Direct visual connections to learning communities frame opportunities for casual observation and interaction as a cohesive and connected community.

We were working on a graduated site, which created complexities around split levels and angles of workable space. To achieve the required room configurations and layouts we tilted the roof, creating a double height space with tiered seating which is not prescriptive in use. Rather, this flexible, double-height space allows for informal group learning, assemblies, presentations, and performances. It links indoor and outdoor learning spaces and provides areas to display work and awards.

An Australiana inspired palette of warm timber, olive green and wattle yellow was selected to reference the nearby Dandenong Ranges. These textures and hues contribute to the creation of light-filled, inspirational spaces that have a connection to nature. 

  • FIRM

    ClarkeHopkinsClarke Architects

  • Type

    Schools

  • Design Style

    Modern

  • Architect / Designer

    ClarkeHopkinsClarke Architects

  • Location

    Victoria

  • Status

    Completed

Choose Another Product
Choose Another Product
Choose Another Product
Cancel
Compare

Share This Professionals

Send Message to Professionals

Save Companies