OPTION

Seascape

Atlas Architects

Situated in the coastal town of Balnarring, Victoria this family home embodies the environment and lifestyle of the Mornington Peninsula. When the clients approached Atlas Architects, they sought a home that would be environmentally efficient, low-maintenance and conducive to their family’s structure and lifestyle. The house would predominantly be used by the couple, however needed to be flexible when their adult children visit.

Blending in with its bushy site, the home’s corrugated steel and timber cladding reference the Australian coastal vernacular and convey a sense of familiarity with the Mornington Peninsula. Lysaght Custom Orb was applied to external walls that face harsh weather conditions, predominately to the south and west. The Colorbond finish of the Custom Orb cladding stood out for its ease of installation, low-maintenance requirements and ability to withstand the winds and corrosive sea spray of the Victorian coast. The classic, flowing profile of the Custom Orb cladding also speaks to this context. As the sun moves through the day, patterned light and shadows animate surfaces, dappled as if by the ocean or a leafy canopy. Spotted gum timber cladding was selected to soften the facade and provide a warmth that contrasts the tough corrugated steel. The timber cladding is applied to external walls that are weather-protected by deep eaves above.

The owners were passionate about creating an environmentally sustainable home, not only to achieve long-term savings on energy and water bills but also to reduce their carbon footprint. The home achieves a 7.2 star energy rating and has excellent passive solar qualities and natural ventilation. Environmental sustainability is addressed through large north-facing openings and reverse brick veneer construction.

The social function of the house was also of importance, including its relationship to its surrounding landscape and outdoor spaces. Generous front and rear gardens provide room for diverse activities. A central courtyard, sheltered from cold southwesterly winds, completes a hierarchy of outdoor spaces, connecting interior functions with the external environment. Whilst the courtyard is the centre of the house, it separates the volume into different wings to make heating and cooling more efficient and connect all parts of the house to nature.

A major consideration for this project was achieving privacy whilst also keeping the home open to its leafy surroundings and northerly sunlight. Our response was to utilise native vegetation and raised garden areas to shelter the building. Raised gardens create a sense of natural enclosure while maintaining views of tree canopies and surrounding gardens. The placement of windows throughout the dwelling maximises outlook while maintaining privacy.

Situated in the coastal town of Balnarring, Victoria this family home embodies the environment and lifestyle of the Mornington Peninsula. When the clients approached Atlas Architects, they sought a home that would be environmentally efficient, low-maintenance and conducive to their family’s structure and lifestyle. The house would predominantly be used by the couple, however needed to be flexible when their adult children visit.

Blending in with its bushy site, the home’s corrugated steel and timber cladding reference the Australian coastal vernacular and convey a sense of familiarity with the Mornington Peninsula. Lysaght Custom Orb was applied to external walls that face harsh weather conditions, predominately to the south and west. The Colorbond finish of the Custom Orb cladding stood out for its ease of installation, low-maintenance requirements and ability to withstand the winds and corrosive sea spray of the Victorian coast. The classic, flowing profile of the Custom Orb cladding also speaks to this context. As the sun moves through the day, patterned light and shadows animate surfaces, dappled as if by the ocean or a leafy canopy. Spotted gum timber cladding was selected to soften the facade and provide a warmth that contrasts the tough corrugated steel. The timber cladding is applied to external walls that are weather-protected by deep eaves above.

The owners were passionate about creating an environmentally sustainable home, not only to achieve long-term savings on energy and water bills but also to reduce their carbon footprint. The home achieves a 7.2 star energy rating and has excellent passive solar qualities and natural ventilation. Environmental sustainability is addressed through large north-facing openings and reverse brick veneer construction.

The social function of the house was also of importance, including its relationship to its surrounding landscape and outdoor spaces. Generous front and rear gardens provide room for diverse activities. A central courtyard, sheltered from cold southwesterly winds, completes a hierarchy of outdoor spaces, connecting interior functions with the external environment. Whilst the courtyard is the centre of the house, it separates the volume into different wings to make heating and cooling more efficient and connect all parts of the house to nature.

A major consideration for this project was achieving privacy whilst also keeping the home open to its leafy surroundings and northerly sunlight. Our response was to utilise native vegetation and raised garden areas to shelter the building. Raised gardens create a sense of natural enclosure while maintaining views of tree canopies and surrounding gardens. The placement of windows throughout the dwelling maximises outlook while maintaining privacy.

  • FIRM

    Atlas Architects

  • Type

    Single Dwellings, Residential Estate

  • Design Style

    Modern, Rustic

  • Architect / Designer

    Atlas Architects

  • Contractor

    Rob Gibson

  • Location

    -

  • Photographer

    Tess Kelly Photography

  • Status

    Completed

  • Year

    2021

  • Duration

    22 months

Choose Another Product
Choose Another Product
Choose Another Product
Cancel
Compare
AU - HK - ID - MY - NZ - PH - SG

Share This Professionals

Send Message to Professionals

Save Companies