OPTION

Wayville Residences

Adelaide, Australia

The project was conceived as two contrasting components; the traditional cellular form of the existing stone villa and a light filled “box” of components for contemporary living. The main body of the addition takes the form of a glazed rectilinear box with its height determined by the wall height of the original house. The long axis of the box is an extension of the central corridor of the villa, but the linear internal flow is interrupted at the interface of new and old by a double height entrance with vertical links to the upper level games room and cellar. The fabric of the original house is exposed and unadorned at the interface and the contrast between new and existing is celebrated. The operable overhang to the long eastern elevation reinterprets the traditional “return” verandah typical of a “Gentleman’s Villa” and allows winter morning sun to deeply penetrate the living area. The retention of a significant Kurrajong tree influenced the plan form and determined construction techniques to ensure its root zone was unaffected.

The project was conceived as two contrasting components; the traditional cellular form of the existing stone villa and a light filled “box” of components for contemporary living.

The main body of the addition takes the form of a glazed rectilinear box with its height determined by the wall height of the original house. The long axis of the box is an extension of the central corridor of the villa, but the linear internal flow is interrupted at the interface of new and old by a double height entrance with vertical links to the upper level games room and cellar.

The fabric of the original house is exposed and unadorned at the interface and the contrast between new and existing is celebrated.

The operable overhang to the long eastern elevation reinterprets the traditional “return” verandah typical of a “Gentleman’s Villa” and allows winter morning sun to deeply penetrate the living area.

The retention of a significant Kurrajong tree influenced the plan form and determined construction techniques to ensure its root zone was unaffected.

  • FIRM

    Brown Falconer

  • Type

    Single Dwellings, Residential Estate

  • Design Style

    Modern

  • Architect / Designer

    Brown Falconer

  • Location

    Adelaide

  • Status

    Completed

Choose Another Product
Choose Another Product
Choose Another Product
Cancel
Compare

Share This Professionals

Send Message to Professionals

Save Companies