• icon product grey Products
  • icon professional grey Professionals
  • icon project grey Projects
  • icon photos grey Inspiration
  • icon blog grey Articles

OPTION

Tseung Kwan O Plaza

TKOTL 58 in Area 55(a) Tseung Kwan O, NT.

This large residential development consists of 8 towers of 46 storey resting on a massive commercial shop podium on an open island site with full view towards the Tseung Kwan O Park and distant hills beyond. The towers are arranged 4 in a row at either edge of the long side of the site parallel to each other. This leaves a large open area in between on the podium for a signature swimming pool and other outdoor amenities. The podium is also where the residential lobbies for the towers are situated and a network of covered walkways provides the path of connection for the shuttle lobby, the shopping mall and pedestrian bridge links to adjacent properties. A slice of the podium is cut off to form an independent island joined to the main by bridges under which is the access road cum EVA for vehicular traffic. This island featuring a 2 storey club facilities compliments another club house solely for active sports and placed at the top of the podium towards the open park across on axis to the outdoor swimming pool. Taking advantage of a more open surrounding, the club facilities express themselves with various singular geometric forms to establish a presence and to rescue the development from being totally dominated by the massive uniform towers. There is a sense of freedom in the podium design with a liberal use of various surface treatments on an array of forms enveloping the façade of the entire podium. In particular there is the use of an extensive folded perforated metal screen covering the entire parking floors with a formidable glass light box highlighting the entrance plaza. The development is built over and around the MTR rail tunnel, necessitating a very close monitoring during construction to avoid jeopardizing the operation of the rail. There is also the need to accommodate MTR ventilation shafts protruding into the development. They are painstakingly designed, transforming them from being eye-sores into integrated design features.

This large residential development consists of 8 towers of 46 storey resting on a massive commercial shop podium on an open island site with full view towards the Tseung Kwan O Park and distant hills beyond. The towers are arranged 4 in a row at either edge of the long side of the site parallel to each other. This leaves a large open area in between on the podium for a signature swimming pool and other outdoor amenities. The podium is also where the residential lobbies for the towers are situated and a network of covered walkways provides the path of connection for the shuttle lobby, the shopping mall and pedestrian bridge links to adjacent properties. A slice of the podium is cut off to form an independent island joined to the main by bridges under which is the access road cum EVA for vehicular traffic. This island featuring a 2 storey club facilities compliments another club house solely for active sports and placed at the top of the podium towards the open park across on axis to the outdoor swimming pool. Taking advantage of a more open surrounding, the club facilities express themselves with various singular geometric forms to establish a presence and to rescue the development from being totally dominated by the massive uniform towers. There is a sense of freedom in the podium design with a liberal use of various surface treatments on an array of forms enveloping the façade of the entire podium. In particular there is the use of an extensive folded perforated metal screen covering the entire parking floors with a formidable glass light box highlighting the entrance plaza.

The development is built over and around the MTR rail tunnel, necessitating a very close monitoring during construction to avoid jeopardizing the operation of the rail. There is also the need to accommodate MTR ventilation shafts protruding into the development. They are painstakingly designed, transforming them from being eye-sores into integrated design features.

  • FIRM

    MLA Architects (H.K.) Limited

  • Type

    Commercial Complex

  • Design Style

    Contemporary, Modern

  • Architect / Designer

    MLA Architects (H.K.) Limited

  • Location

    Hong Kong

  • Status

    In Progress

Choose Another Product
Choose Another Product
Choose Another Product
Cancel
Compare

Share This Professionals

Send Message to Professionals

Save Companies