• icon product grey Products
  • icon professional grey Professionals
  • icon project grey Projects
  • icon photos grey Inspiration
  • icon blog grey Articles

OPTION

Quadrant House

Kuala Lumpur, Malaysia

This house was built on an existing 10,000 sq ft plot of land at Seputeh Heights. The client requested for a 6 bedroom house for both the son and daughter including 3 guest rooms with large entertainment spaces due to the nature of their business. It was to include a basement carpark with a total built up of 15,853 sq ft. The site had an interesting quadrant shape and on a gentle slope. We decided to tuck the carpark as a semi-basement so the ground floor could enjoy uninterrupted garden and open terraces. The shape of the site and the client’s request for an oriental concept home inspired its form based on the shape of an oriental fan which led to an outreaching fan-shaped radial roof that spread across the floors below providing shelter from the sun and the tropical rains. To avoid having gutters which are unsightly, a concrete floating pebble drain was designed on the first floor level to capture the roof overflow at the same time it became an architectural feature that wrapped around the building façade. The house required to be feng-shui compliant with the heart or entry of the house housing the altar. We decided to take the opportunity to create an intricate glassed timber trellis atrium that anchored the house from which all the internal spaces radiated from. The open plan at the ground floor was designed to allow the whole floor to be used for entertaining during a company event culminating in an out-door terrace integrated with the garden and landscape. Green elements were passively integrated into the house as elaborated in the Design Report. The main material ingredients were stone, glass and timber all of which evokes a modern pseudo-tropical-oriental type home for its residents. High glossy luxury finishes were preferred by the client to reflect opulence to their clients and this was handled by the appointed Interior designer.

This house was built on an existing 10,000 sq ft plot of land at Seputeh Heights. The client requested for a 6 bedroom house for both the son and daughter including 3 guest rooms with large entertainment spaces due to the nature of their business. It was to include a basement carpark with a total built up of 15,853 sq ft.

The site had an interesting quadrant shape and on a gentle slope. We decided to tuck the carpark as a semi-basement so the ground floor could enjoy uninterrupted garden and open terraces. The shape of the site and the client’s request for an oriental concept home inspired its form based on the shape of an oriental fan which led to an outreaching fan-shaped radial roof that spread across the floors below providing shelter from the sun and the tropical rains. To avoid having gutters which are unsightly, a concrete floating pebble drain was designed on the first floor level to capture the roof overflow at the same time it became an architectural feature that wrapped around the building façade.

The house required to be feng-shui compliant with the heart or entry of the house housing the altar. We decided to take the opportunity to create an intricate glassed timber trellis atrium that anchored the house from which all the internal spaces radiated from. The open plan at the ground floor was designed to allow the whole floor to be used for entertaining during a company event culminating in an out-door terrace integrated with the garden and landscape.

Green elements were passively integrated into the house as elaborated in the Design Report.

The main material ingredients were stone, glass and timber all of which evokes a modern pseudo-tropical-oriental type home for its residents. High glossy luxury finishes were preferred by the client to reflect opulence to their clients and this was handled by the appointed Interior designer.

  • FIRM

    MJ Kanny Architect

  • Type

    Single Dwellings, Residential Estate

  • Area Size

    1473 Sqm

  • Design Style

    Contemporary, Tropical

  • Architect / Designer

    MJ Kanny Architect

  • Location

    Kuala Lumpur & Putrajaya

  • Status

    Completed

  • Year

    2018

Choose Another Product
Choose Another Product
Choose Another Product
Cancel
Compare

Share This Professionals

Send Message to Professionals

Save Companies