• icon product grey Products
  • icon professional grey Professionals
  • icon project grey Projects
  • icon photos grey Inspiration
  • icon blog grey Articles

OPTION

Sepang House

Sepang, Malaysia

The Sepang House is defined by a large sheltering roof with deep overhangs, shaded terraces and balconies along its edges. It uses raw concrete, bricks and wood to develop a material language that echoes its tropical setting. Different materials are used to distinguish different elements of the house. For example, raw exposed concrete is used for all external walls, bricks for spine walls that runs along the centre of the house, and timber for roof structures, ceilings and the floor. All other surfaces are plastered and painted white. This approach to materiality creates a richness of texture in the house – an interesting background for contemporary family life.

The design of the house is driven by the desire for the main living areas to face the cool and shaded north direction and the garden. In order to achieve this, spaces are organized along a pair of central brick spine walls that runs east and west. Staircases are placed between these walls. Main spaces such as living, dining, guest and master bedrooms organized to the north of the spine walls, whereas the kitchen and other bedrooms to the south. Openings in the spine and multiple double height volumes create opportunities for visual and acoustic connections within the house and outdoors, making the house feel more intimate and warm.

The main living areas on the ground floor are directly connected to a large outdoor terrace that cantilevers over the pool. The master and attic bedrooms are also connected to terraces. They mediate between the inside and outside spaces and provide the occupants with shaded cool spaces outdoors, a necessity in the hot humid climate of the tropics.

Photos by: Marc Tey Photography

The Sepang House is defined by a large sheltering roof with deep overhangs, shaded terraces and balconies along its edges. It uses raw concrete, bricks and wood to develop a material language that echoes its tropical setting. Different materials are used to distinguish different elements of the house. For example, raw exposed concrete is used for all external walls, bricks for spine walls that runs along the centre of the house, and timber for roof structures, ceilings and the floor. All other surfaces are plastered and painted white. This approach to materiality creates a richness of texture in the house – an interesting background for contemporary family life.

The design of the house is driven by the desire for the main living areas to face the cool and shaded north direction and the garden. In order to achieve this, spaces are organized along a pair of central brick spine walls that runs east and west. Staircases are placed between these walls. Main spaces such as living, dining, guest and master bedrooms organized to the north of the spine walls, whereas the kitchen and other bedrooms to the south. Openings in the spine and multiple double height volumes create opportunities for visual and acoustic connections within the house and outdoors, making the house feel more intimate and warm.

The main living areas on the ground floor are directly connected to a large outdoor terrace that cantilevers over the pool. The master and attic bedrooms are also connected to terraces. They mediate between the inside and outside spaces and provide the occupants with shaded cool spaces outdoors, a necessity in the hot humid climate of the tropics.

Photos by: Marc Tey Photography

  • FIRM

    Eleena Jamil Architect

  • Type

    Single Dwellings, Residential Estate

  • Design Style

    Contemporary, Industrial

  • Architect / Designer

    Eleena Jamil Architect

  • Location

    Selangor

  • Photographer

    Marc Tey Photography

  • Status

    Completed

Choose Another Product
Choose Another Product
Choose Another Product
Cancel
Compare

Share This Professionals

Send Message to Professionals

Save Companies