• icon product grey Products
  • icon professional grey Professionals
  • icon project grey Projects
  • icon photos grey Inspiration
  • icon blog grey Articles

OPTION

36 & 38 Armenian Street

36 & 38 Armenian Street

The stunning art deco-style 36 & 38 Armenian Street is a row of refurbished four-storey shophouses, and a new six-storey rear extension   36 & 38 Armenian Street is a commercial development located in the heart of Singapore’s arts and heritage precinct built during the 1930s and 1940s. The redevelopment of the site aimed to revitalize the building but also add vibrancy to the precinct. The project was conceived as three layers – the conserved portion along the street, the new rear extension, and a green interface layer in between. The existing buildings were carefully reinstated to their original condition. New green courtyards on levels 2, 3, and 4 punctuate the deep interiors to admit light and ventilation. They are aligned to form a cascading linear green vista between the old and new built forms. An extensive landscaped deck was introduced to level 2 and physically links the structures. It also functions as a communal break out area, providing relief in the densely built-up urban environment. The conserved block extends into the rear annex at levels 2 and 3. From levels 4 to 6, the extension is expressed as distinctive horizontal layers of traversing volumes. Level 6 hovers lightly above the conserved block to subtly register its presence. Its glass envelope features distinct vertical sun-shading fins, inspired by the art deco motif on the existing facade of the former Mayfair Hotel.

The stunning art deco-style 36 & 38 Armenian Street is a row of refurbished four-storey shophouses, and a new six-storey rear extension

 

36 & 38 Armenian Street is a commercial development located in the heart of Singapore’s arts and heritage precinct built during the 1930s and 1940s. The redevelopment of the site aimed to revitalize the building but also add vibrancy to the precinct.

The project was conceived as three layers – the conserved portion along the street, the new rear extension, and a green interface layer in between.

The existing buildings were carefully reinstated to their original condition. New green courtyards on levels 2, 3, and 4 punctuate the deep interiors to admit light and ventilation. They are aligned to form a cascading linear green vista between the old and new built forms.

An extensive landscaped deck was introduced to level 2 and physically links the structures. It also functions as a communal break out area, providing relief in the densely built-up urban environment.

The conserved block extends into the rear annex at levels 2 and 3. From levels 4 to 6, the extension is expressed as distinctive horizontal layers of traversing volumes. Level 6 hovers lightly above the conserved block to subtly register its presence. Its glass envelope features distinct vertical sun-shading fins, inspired by the art deco motif on the existing facade of the former Mayfair Hotel.

  • FIRM

    DCA Architects Pte Ltd

  • Type

    Commercial Complex

  • Area Size

    5900 Sqm

  • Design Style

    Art Deco

  • Architect / Designer

    DCA Architects Pte Ltd

  • Location

    Singapore

  • Status

    Completed

  • Year

    2010

Choose Another Product
Choose Another Product
Choose Another Product
Cancel
Compare

Share This Professionals

Send Message to Professionals

Save Companies