• icon product grey Products
  • icon professional grey Professionals
  • icon project grey Projects
  • icon photos grey Inspiration
  • icon blog grey Articles

OPTION

ALEX

Singapore

Alex, the name of the project as well as that of its owner, was designed as a utopian space for the bachelor who loves the bare beauty of minimalist lines. This new 47 sqm two-room public housing flat came with the standard compartmentalised areas for living, kitchen, bedroom, and bathroom. I broke this mould in order to re-engineer the space and op.mise it in a way that made sense for Alex and his lifestyle. The bachelor had also requested a space to build and display his Lego Architecture Series models.

In a space for one, there is technically  no need for doors within the flat. Alex still has functional zones to play, work, sleep, cook and bathe, but without physical or visual demarca.on between them such as changes in flooring material or height. Removing all internal walls and star.ng from a clean state, I located them where they are most logical for the homeowner, and the resultant space is truly bespoke.

To create openness and pared-down interiors, I reconfigured the func.onal spaces, expressing them as a series of structures (cabinetry) with a unified design language. They were pushed against the flat’s perimeter to op.mise the common space. The profile of these structures and their openings were carefully calibrated for a sense of order and propor.on. For easy maintenance and pattern consistency, wood-look laminates instead of solid wood was used for the cabinetry.

Although the design appears simple, constructing it required superb craftsmanship and detailing for the structures to appear clean and crisp. I also created a wall-hung coin bank spray-painted neon orange to meet fengshui requirements and customised the ligh.ng as a 32mm diameter round blue metal tube that goes from wall to wall to look like visual art. Less is more; I don’t design more than what is required.

Alex, the name of the project as well as that of its owner, was designed as a utopian space for the bachelor who loves the bare beauty of minimalist lines. This new 47 sqm two-room public housing flat came with the standard compartmentalised areas for living, kitchen, bedroom, and bathroom. I broke this mould in order to re-engineer the space and op.mise it in a way that made sense for Alex and his lifestyle. The bachelor had also requested a space to build and display his Lego Architecture Series models.

In a space for one, there is technically  no need for doors within the flat. Alex still has functional zones to play, work, sleep, cook and bathe, but without physical or visual demarca.on between them such as changes in flooring material or height. Removing all internal walls and star.ng from a clean state, I located them where they are most logical for the homeowner, and the resultant space is truly bespoke.

To create openness and pared-down interiors, I reconfigured the func.onal spaces, expressing them as a series of structures (cabinetry) with a unified design language. They were pushed against the flat’s perimeter to op.mise the common space. The profile of these structures and their openings were carefully calibrated for a sense of order and propor.on. For easy maintenance and pattern consistency, wood-look laminates instead of solid wood was used for the cabinetry.

Although the design appears simple, constructing it required superb craftsmanship and detailing for the structures to appear clean and crisp. I also created a wall-hung coin bank spray-painted neon orange to meet fengshui requirements and customised the ligh.ng as a 32mm diameter round blue metal tube that goes from wall to wall to look like visual art. Less is more; I don’t design more than what is required.

  • FIRM

    Spacedge Designs

  • Type

    Single Dwellings, Residential Estate

  • Area Size

    47 Sqm

  • Design Style

    Contemporary, Modern

  • Architect / Designer

    Spacedge Designs / William Chan

  • Contractor

    EML DC

  • Location

    Singapore

  • Photographer

    VC | Styling by Yong Woei Na

  • Status

    Completed

  • Year

    2020

Choose Another Product
Choose Another Product
Choose Another Product
Cancel
Compare
AU - HK - ID - MY - NZ - PH - SG

Share This Professionals

Send Message to Professionals

Save Companies