• icon product grey Products
  • icon professional grey Professionals
  • icon project grey Projects
  • icon photos grey Inspiration
  • icon blog grey Articles

OPTION

“Fundamentals of Foundation” Tzu Chi Humanistic Youth Centre

30A Yishun Central 1, Singapore 768796

The starting point in designing “Fundamentals of Foundation - Tzu Chi Humanistic Youth Centre” was to view spaces as an extension of a relationship with the “SELF”, that being:

1. Me, and my Environment – where multi-purpose hall, classrooms, wellness studios and workshop spaces
promote skills and knowledge-sharing.

2. Me, and my Friends – co-study areas, performing platforms and collaborative spaces where strangers
become friends, and peer-to-peer exchanges can be made.

3. Me, and my Family – be it at the centre’s vegan F&B outlets or other congregation spots, it is a universalaccess friendly space for families to share quality time together.

4. Me, and Myself – quiet corners that draw in the serenity of the environment and solitude moments

The single-storey building was once a boxed-up defunct polyclinic. The most captivating element of this place is the fact that the building is situated next to a rather large body of water catchment, and home to some of wildlife like egrets and otters, and around it. The A&A works for Tzu Chi Humanistic Youth Centre involve bringing down the original walls, and drawing in such natural environment into an otherwise, long and flat structure, and re-orientating the interior architecture into a volume of space that is homogeneous in design, whilst respecting and welcoming every user. An inside-out approach that stays honest to our environment, the interior architecture introduced a matrix of wide entrances to create cross-ventilations within the center; and reduced enclose air-con spaces to less than 45% of the overall area. The axes of walkways converge at the center-stage, while the main axis between the front and rear entrances frame the exterior greenery within the building.

“Fundamentals of Foundation” returns to the basic frameworks of building structures in its simplest forms, that
is to reveal columns, roof truss and joints as a holistic design language. The overall design look-and-feel has been deliberately muted to basic building material, mainly concrete, timber ply and glass to quieten all visual stimulations. Every piece of joinery is detailed and constructed in tongue-and-groove joints to be part of a building block, a stool, a table, a shelf, or a display.

The starting point in designing “Fundamentals of Foundation - Tzu Chi Humanistic Youth Centre” was to view spaces as an extension of a relationship with the “SELF”, that being:

1. Me, and my Environment – where multi-purpose hall, classrooms, wellness studios and workshop spaces
promote skills and knowledge-sharing.

2. Me, and my Friends – co-study areas, performing platforms and collaborative spaces where strangers
become friends, and peer-to-peer exchanges can be made.

3. Me, and my Family – be it at the centre’s vegan F&B outlets or other congregation spots, it is a universalaccess friendly space for families to share quality time together.

4. Me, and Myself – quiet corners that draw in the serenity of the environment and solitude moments

The single-storey building was once a boxed-up defunct polyclinic. The most captivating element of this place is the fact that the building is situated next to a rather large body of water catchment, and home to some of wildlife like egrets and otters, and around it. The A&A works for Tzu Chi Humanistic Youth Centre involve bringing down the original walls, and drawing in such natural environment into an otherwise, long and flat structure, and re-orientating the interior architecture into a volume of space that is homogeneous in design, whilst respecting and welcoming every user. An inside-out approach that stays honest to our environment, the interior architecture introduced a matrix of wide entrances to create cross-ventilations within the center; and reduced enclose air-con spaces to less than 45% of the overall area. The axes of walkways converge at the center-stage, while the main axis between the front and rear entrances frame the exterior greenery within the building.

“Fundamentals of Foundation” returns to the basic frameworks of building structures in its simplest forms, that
is to reveal columns, roof truss and joints as a holistic design language. The overall design look-and-feel has been deliberately muted to basic building material, mainly concrete, timber ply and glass to quieten all visual stimulations. Every piece of joinery is detailed and constructed in tongue-and-groove joints to be part of a building block, a stool, a table, a shelf, or a display.

  • FIRM

    Grey Canopy

  • Type

    Community Halls, Community Centres

  • Area Size

    4900 Sqm

  • Design Style

    Contemporary, Modern

  • Architect / Designer

    Designer Lead: Sam Ang (Ms) | Design Team: Sal Chua, Lin Sihan, Jesslyn Neo, Pamela Lee, Nuriah Bte Meske, Nicole Ban | Collaborator: Kyoob Architects Pte Ltd Arch. Low Chee Meng (QP), Michelle Goh (PM); Joan Kong, Ho Wen Han

  • Contractor

    Sunray Woodcraft Construction Pte Ltd

  • Location

    Singapore

  • Photographer

    AndrewPhuaPhotos & Grey Canopy Pte Ltd

  • Status

    Completed

  • Year

    2019

Choose Another Product
Choose Another Product
Choose Another Product
Cancel
Compare
AU - HK - ID - MY - NZ - PH - SG

Share This Professionals

Send Message to Professionals

Save Companies